چاپ پلات و لمینت چیست و چه کاربردی دارد؟
چاپ پلات به عنوان یکی از انواع چاپ های دیجیتال شناخته می شود. به طور کلی دو روش اصلی برای چاپ مورد استفاده قرار می گیرد که یکی چاپ افست و دیگری چاپ دیجیتال است. چاپ دیجیتال روشی سریع و با کیفیت بسیار می باشد که معمولا در تیراژ های چاپ پایین مورد استفاده قرار می گیرد. پلات در واقع چاپ دیجیتالی است که به عنوان چاپ عریض شناخته می شود. به این معنا که برای چاپ انواع پوستر و تصاویر با عرض بسیار زیاد از چاپ پلات استفاده می شود. معمولا از چاپ پلات و لمینت با هم استفاده می شود. لمینت نوعی پوشش است که برای افزایش استحکام بیشتر کاغذی که چاپ پلات روی آن انجام شده مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع می توان اشاره نمود که چاپ پلات و لمینت بهترین روش برای چاپ یک محصول با کیفیت و محافظت آن در برابر فشار، چروکیدگی، عوامل محیطی و مواردی از این قبیل می باشد.
چاپ پلات و لمینت
معمولا چاپ پلات برای فضای داخلی و چاپ های عریضی استفاده می شود که در آن ها کیفیت به عنوان مهم ترین آیتم مطرح می شود. منظور از عریض بودن، داشتن عرضی بین یک تا یک و نیم متر است که در این حالت پلاتر به کمک شما خواهد آمد. پلاتر نوعی چاپ گر دیجیتالی است که برای چاپ پلات و لمینت از آن استفاده می گردد. این دستگاه از انواع دستگاه های جوهر افشان پایه آب بوده به این معنا که حلال جوهر در آن ها آب می باشد. نحوه عملکرد دستگاه به این صورت است که طراحی انجام شده توسط کامپیوتر به ریز پردازنده های پلاتر منتقل شده و هد های موجود در دستگاه رنگ را بر اساس طرح از مخازن موجود به روی کاغذ می آورند و تصویری با کیفیت و رنگ بندی های کاملا مشابه با طرح اصلی ایجاد می گردد. محصول نهایی دستگاه پلاتر نسبت به چاپ افست دارای کیفیتی بسیار بالاتر می باشد.
مقاله مرتبط:چاپ پلات
برای چاپ پلات و لمینت محدودیت خاصی از لحاظ طول وجود نداشته و تا طول های سی متر هم امکان چاپ وجود دارد اما عرض های بیش از یک و نیم متر را نمی توان با این روش چاپ نمود.
یکی از استفاده هایی که از چاپ پلات و لمینت می شود تولید استند های نمایشگاهی، انواع پوستر و تبلیغات چاپی بر روی بوم است. علاوه بر این ها در تهیه نقشه های با سایز بزرگ، تخته شاسی ها و سایر مواردی در این مجموعه می تواند استفاده گردد.
در چاپ پلات و لمینت معمولا از کاغذ کوتد استفاده می شود. این کاغذ دارای بافت و مواد پوششی خاصی است که اجاره می دهد جوهر بر روی آن پخش نشده و تا زمانی که آب آن تبخیر گردد و به اصلاح خشک شود به همان حالت باقی بماند.
معرفی انواع لمینت و کاربرد های آن در چاپ پلات
همان طور که اشاره گردید برای افزایش مقاومت نسبت به شرایط محیطی به ویژه رطوبت و نور خورشید می توان از لمینت برای چاپ پلات استفاده نمود. معمولا چاپ پلات و لمینت با استفاده از لمینت سرد و گرم انجام می شود.
۱- لمینت گرم:
لمینت گرم در چاپ پلات چنان چه از نامش پیدا می باشد بر پایه حرارت انجام می شود. در این روش حرارت موجب می شود تا لمینت حالت چسبندگی پیدا کرده و به سادگی مانند دستگاه پرس بر روی محصول پلات مورد نظر قرار گیرد. ضخامت های متفاوتی از لمینت گرم در چاپ پلات وجود دارد همچنین انواع لمینت گرم مات و براق نیز برای این کار استفاده می شود. انتخاب نوع لمینت گرم براق یا مات بر اساس سلیقه افراد و با توجه به نوع طراحی انجام شده صورت می پذیرد.
۲- لمینت سرد:
لمینت سرد از لحاظ عملکردی مشابه لمینت گرم بوده با این تفاوت که برای چسبیدن آن به روی کاغذ در چاپ پلات نیازی به گرم کردن آن نمی باشد. این نوع لمینت نیز دارای انواع مات و براق بوده و در ضخامت های گوناگونی عرضه می گردد. یکی از محدودیت هایی که در لمینت سرد وجود دارد این است که این نوع لمینت فقط یک روی کار را می تواند پوشش دهد.
یکی از تفاوت های موجود میان لمینت سرد و گرم در چاپ پلات نوع کاغذ مصرفی است. لمینت گرم معمولا بر روی کاغذ کوتد قابلیت اجرا دارد اما لمینت سرد را بر روی بسیاری از کاغذ ها مانند کوتد، گلاسه و … می توان اجرا نمود. موضوع دیگری که باید مد نظر قرار داد این است که چاپ پلات معمولا برای فضای داخلی مورد استفاده قرار می گیرد و با توجه به نور پردازی های موجود در فضاهای داخلی استفاده از لمینت براق در برخی مواقع ممکن است با انعکاس نور موجب کاهش کیفیت کار چاپی گردد و به همین دلیل در چاپ پلات و لمینت معمولا ترجیح با لمینت مات است.
تفاوت های میان چاپ پلات و لمینت با چاپ بنر در چیست؟
چاپ پلات و لمینت معمولا چاپ های عریض مخصوص فضای داخلی هستند اما اگر قرار باشد محصول چاپی ما در فضای باز در معرض دید قرار می گیرد به عنوان چاپ بنر در نظر گرفته می شود. از لحاظ نوع کاغذ مصرفی باید به این نکته اشاره نمود که در چاپ بنر بر خلاف چاپ پلات و لمینت از نوعی پلاستیک به جای کاغذ استفاده می شود و از لحاظ هزینه های موجود نیز هزینه چاپ بنر به نسبت چاپ پلات و لمینت بسیار ارزان تر خواهد بود؛ اما مدت زمان تحویل کار در چاپ بنر بیشتر است. علت این امر این است که در چاپ بنر زمان زیادی برای خشک شدن رنگ ها لازم است و بر خلاف چاپ پلات و لمینت بلافاصله پس از اتمام کار رنگ ها خشک نمی شوند. در چاپ پلات و لمینت محدودیت عرض چاپ وجود دارد اما در چاپ بنر می توان تا عرض های بالاتر از ۳ متر را نیز چاپ نمود. در نهایت باید به این نکته اشاره نمود که با توجه به استفاده از بنر در فضاهای خارجی، چاپ بنر در مقایسه با چاپ پلات و لمینت دارای مقاومت بالاتری نسبت به شرایط محیطی خواهد بود.