عوامل تاثیرگذار در کیفیت چاپ یک طرح
هر کار چاپی پیش از آنکه به چاپ برسد نیازمند یک طرح زیبا و مناسب است اما پس از قرار گرفتن در قالب یک طرح حرفهای نیز نیازمند بررسی نکات مهم پیش از چاپ است. از جملهی این نکات میتوان به بررسی فونت، انتخاب رنگ صحیح و عوامل موثر در کیفیت طرح اشاره کرد.
برای داشتن یک کار چاپی قابل قبول بهتر است که پیش از ارسال آن به چاپخانه، استانداردهای لازم را رعایت کرده و یک سند با فرمت و کیفیت مطلوب جهت چاپ ارسال گردد.
در این مقاله عوامل و نکاتی که موجب تفاوت کیفیت یک طرح پس از چاپ میشوند را به طور کامل بیان میکنیم.
بررسی عوامل مهم
ممکن است با این اتفاق روبرو شده باشید که طرحی را به چاپخانه ارسال کرده و پس از چاپ آن، کیفیت پایینتری را نسبت به طرح اولیه خود مشاهده کرده باشید. علت این موضوع به دلیل عدم توجه به نکات مهم در مرحله طراحی و خروجی سند طرح، پیش از ارسال به چاپخانه است.
اگر چاپخانهای که قصد ارسال فایل خود به آن را دارید دارای دستگاههای مجهز و استاندارد باشد بدون شک با رعایت نکات اساسی و مهمی که در این مقاله به بررسی آنها میپردازیم در پایان کار به یک محصول چاپی مطلوب دست خواهید یافت.
۱- انتخاب اندازه و سایز مناسب
ابعاد یک طرح، جزء اولین اطلاعاتی است که به هنگام ایجاد سند جدید در نرمافزارهای طراحی باید درج گردد. در این بخش، سایز مورد نظر برای چاپ، همراه با واحد مناسب انتخاب میشود. باید به این نکته توجه داشت که با تغییر واحد، ابعاد سند نیز متناسب با آن تفییر میکنند. اهمیت انتخاب سایز طرح از این حیث است که اگر طرح خود را در یک سند با اندازهی کوچکتر یا برزگتر از ابعاد چاپی قرار دهید پس از تغییر به سایز مناسب، کیفیت اولیه کاهش مییابد. در برخی موارد این کاهش به گونهای است که در همان صفحهی نمایش مشهود است. بنابراین میبایست سند اولیه را در ابعاد مورد نظر تنظیم کرده و سپس به طراحی در آن بپردازید.
انتخاب گزینهی print چندین نمونه سند با سایزهای متفاوت که برای چاپ مناسب هستند را ارائه میدهد. البته در صورت نیاز به ابعادی دیگر میتوان پیش از ساخت سند جدید در قسمت سایز عمودی و افقی تصویر ویرایش موردنظر را انجام داد.
برای محصولات چاپی که در رنج سایزهای نرمافزارهای طراحی نیستند نیز به طور معمول این عدد یک دهم در نظر گرفته میشود و چاپخانه تبدیل ده برابری را به هنگام چاپ محصول اعمل میکند.
۲- انتخاب رزولوشن مناسب چاپ (Resolution)
انتخاب رزولوشن مناسب به هنگام ایجاد یک سند جدید در نزمافزارهای طراحی مطلبی است که در میزان کیفیت طرح در چاپ تاثبر بهسزایی دارد.
رزولوشن مناسب برای محصولات چاپی همچون ست اداری، تراکت بروشور، کاتالوگ، پاکت نامه، کارت ویزیت و …۳۰۰dpi است. این عدد به عنوان یک استاندارد مورد تایید برای چاپ در این سطح میباشد. گرچه برای چاپ در ابعاد بالا میبایست میزان dpi را کاهش داد، اما همچنان عدد ۳۰۰dpi به عنوان یک رنج مطلوب در چاپ تصاویر مورد استفاده قرار میگیرد.
۳- فرمت خروجی طرح در نرمافزار
همانند رنگ ممکن است تصویری که در صفحهی نمایش دیده میشود کاملا مورد قبول و خوب به نظر برسد اما اینکه خروجی آن از نرمافزار گرافیکی با چه فرمتی گرفته شود در میزان کیفیت نهایی طرح بسیار تاثیرگذار خواهد بود. فرمت خروجی یک فایل همان نوع ذخیرهسازی آن میباشد. فرمتهای مختلفی برای نرمافزراهای گرافیکی رستر و برداری وجود دارد که هرکدام دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. اگر از نرمافراهایی که دارای ساختار برداری هستند (مانند CorelDraw، InDesign ،Illustrator ) خروجی رستر گرفته شود تمامی طرح دچار کاهش کیفیت میشود.
فرمت TIFF یکی از فرمتهایی است که نسبت به فرمت JPEG و JPG قابلیت ذخیره با کیفیت بالاتری را دارد اما در نرمافزارهای وکتور مشکل تغییر ساختار را ایجاد میکند و برای نرمافزارهای رستر (مانند Photoshop) مناسب است.
استانداردترین و به عبارتی ایدهآلترین فرمت خروجی، PDF/X است. این فرمت نوعی از فرمت PDF بوده که خروجی طرح را با حفظ کیفیت مطلوب برای چاپ آماده میکند. یکی از مزایای دیگر این فرمت قابلیت استفاده برای هر دو ساختار برداری و رستر است.
اگر حداکثر کیفیت برایتان مطرح نیست و یا قصد استفاده فقط از فرمت JPEG را دارید برای جلوگیری از آسیب رسیدن به طرح، به هنگام ذخیره، گزینه Resolution را بر روی ماکزیمم مقدار که ۱۲ است قرار دهید زیرا با هر بار تغییرات و ذخیرهسازی مجدد فرمت JPEG از میزان کیفیت طرح کاسته میشود.
۴- کیفیت تصاویر مورد استفاده در طراحی
اگر در طراحی، از تصویر با کیفیت پایین استفاده شود نتیجهای که در چاپ دیده میشود کاملا منزجرکننده خواهد بود. البته این مورد در همان صفحهی مانیتور و با درشتنمایی تصویر کاملا مشهود است. در این حالت، تصویر به صورت پیکسل پیکسل دیده میشود و وضوح بسیار پایینی دارد. بنابراین حتما از کیفیت تصاویری که در طرح خود استفاده میکنید مطمئن شوید.