انواع چاپ
صنعت چاپ از سالیان دور در زندگی جوامع بشری در شکل های مختلف وجود داشته، از ابتدایی ترین شکل که به صورت نقش و نگارهایی بر روی سطوح مثل سنگ ها گرفته تا پیشرفته ترین انواع آن که امروزه شاهد هستیم. ریشه لغت چاپ که شکل قدیمی آن چهاپ می باشد، واژه مغولی چاو است که به معنی فشردن سطوح بر روی هم می باشد همچنین برای معنای واژه چاپ نیز می توان به نقش، مهر، نشان یا اثر اشاره نمود. با پیشرفت تکنولوژی و زندگی صنعتی، ارتباطات بین صنایع و تکنولوژی های مختلف بسیار گسترده تر شده که در این زمینه نیز این پیشرفت و تعامل با سایر صنایع به خوبی قابل مشاهده است. نگاه به تاریخچه این صنعت به وضوح نشان می دهد که دستگاه ها، تجهیزات و تکنولوژی مرتبط با آن تغییرات زیادی داشته و این روند رو به رشد همچنان ادامه دارد. امروزه چاپخانه هایی بزرگ با قابلیت انواع چاپ به کمک تجهیزات به روز و مدرن به عنوان یکی از بزرگترین مراکز اشتغال به شمار می آیند که علاقه مندان فعالیت در این صنعت با دقت، حوصله و پشتکار در حال خدمت رسانی به متقاضیان بازار این صنعت که در واقع تک تک ما هستیم، می باشند.
دنیای چاپ
زمانی که صحبت از این صنعت می کنیم دامنه گسترده ای را شامل می شود، از چاپ روزنامه و کتاب گرفته تا چاپ طرح بر روی خودکار، پارچه، پاکت، سطوح پلاستکی و بسیاری سطوح دیگر. امروزه پیشرفت تکنولوژی و علوم مرتبط با این صنعت امکان چاپ بر روی سطوحی با جنس های مختلف از جمله سطوح فلزی، نایلونی، چرمی، شیشه ای و … را نیز فراهم آورده است. در دنیای بازاریابی و تبلیغات نیز این صنعت به عنوان یکی از بازوهای اصلی آن مطرح می باشد. از قدیمی ترین و موثرترین راه های تبلیغات، چاپ هدایای تبلیغاتی، بروشور، کاتالوگ، سربرگ، بنر و کارت ویزیت و بسیاری چیزهای دیگر می باشد که با وجود گسترش دنیای مجازی ولی همچنان به عنوان راهی موثر برای معرفی بیزنس و فعالیت تجاری افراد به دنیا می باشد که تنوع و اثرگذاری بالای آن یکی از رازهای ماندگاری و موفقیت این صنعت در دنیای تبلیغات و بازاریابی می باشد.
انواع چاپ
چاپ دارای انواع مختلفی می باشد که هر کدام نیازمند دستگاه و تجهیزات با مکانیزم خاص خود می باشد، بسته به نوع سطوحی که بر روی آن ها انجام می شود و کیفیت مورد نظر از دستگاه مخصوص آن استفاده می شود. فرآیند چاپ شامل سه مرحله قبل، حین انجام و بعد از چاپ می باشد که هر مرحله نیازمند دانش و آگاهی و به کاربردن دقت و حوصله زیاد می باشد برای چاپ ابتدا طرح یا نوشته مورد نظر با شرایط مطلوب و صحیح تهیه شده، سپس عملیات انجام می شود و بعد از آن نحوه نگهداری و شرایط مورد نیاز می بایست رعایت شود. تقسیم بندی و دسته بندی های متنوعی برای انواع چاپ مطرح شده است که در هر کدام بسته به یک عامل و فاکتور خاص و قابلیت آن، این تفکیک ها صورت می گیرد. در اینجا به چند نمونه اشاره می کنیم که در دنیای این صنعت کاربرد زیادی دارد.
افست
یکی از پرطرفدار ترین و رایج ترین انواع چاپ، افست یا مسطح می باشد. از این لحاظ به افست، مسطح نیز گفته می شود که در رابط یا همان زینک، برجستگی یا فرورفتگی وجود ندارد. این نوع از چاپ به دلیل کیفیت مناسب آن مطرح می باشد و معمولا در تیراژ تقریبا کم انجام می شود که می توان نقطه قوت افست را کیفیت و قیمت مناسب آن دانست.
افست
یکی از پرطرفدار ترین و رایج ترین انواع چاپ، افست یا مسطح می باشد. از این لحاظ به افست، مسطح نیز گفته می شود که در رابط یا همان زینک، برجستگی یا فرورفتگی وجود ندارد. این نوع از چاپ به دلیل کیفیت مناسب آن مطرح می باشد و معمولا در تیراژ تقریبا کم انجام می شود که می توان نقطه قوت افست را کیفیت و قیمت مناسب آن دانست.
افست روی فلز
نوع دیگر، چاپ افست روی فلز می باشد شاید اینگونه به نظر برسد که افست تنها بر ر روی سطوح کاغذی انجام می شود ولی امکان استفاده از این نوع با کیفیتی عالی بر روی قوطی های فلزی مانند قوطی آب میوه ها و کنسرو ها نیز صورت می گیرد.
تامپو
نوع بعدی تامپو می باشد که اصلی ترین ویژگی آن قابلیت چاپ بر روی انواع سطوح با جنس های مختلف و در اشکال هندسی متنوع می باشد. از این نوع برای سطوح گرد، صاف، منحنی و محدب استفاده می شود که واسط در این روش دارای جنس سیلیکونی می باشد که با نام تامپون شناخته می شود. در این چاپ، تامپون که در واقع همان لاستیک سیلیکونی می باشد فاقد برجستگی می باشد.
سیلک اسکرین
یکی دیگر از پرکاربردترین انواع چاپ، سیلک اسکرین می باشد. با توجه به مرکبی که در آن به کار می رود که بسیار متنوع می باشد امکان چاپ روی سایر سطوح با جنس و شکل های مختلف را میسر می کند.
دیجیتال
چاپ دیجیتال که از تکنولوژی های تازه این صنعت به شمار می آید برای کارهای اداری و حتی تبلیغاتی در تیراژ کم کاربرد دارد که از ویژگی های آن امکان تغییر تصاویر صفحه در هر برگه چاپی می باشد و به دلیل سرعت بالا به آن چاپ فوری نیز گفته می شود.
لترپرس
لترپرس یا ملخی یکی از انواع قدیمی در این صنعت و چاپخانه ها می باشد که در آن از حروف سربی استفاده می شود. از این نوع برای چاپ سربرگ و کارت ویزیت و مواردی این چنینی در تیراژ پایین و با استفاده از کلیشه های فلزی، حروف سربی و قالب های برش می توان استفاده نمود.
فلکسو
فلکسو یک نوع از چاپ برجسته می باشد که در آن از کلیشه های فتو پلیمر یا لاستیکی استفاده می شود که دارای قابلیت انعطاف پذیری بوده و فلکسو نام دارند. از ویژگی های این نوع سرعت بالا، امکان تیراژ زیاد و هزینه مناسب می باشد، همچنین گفتنی ست این نوع از چاپ معمولا جهت بسته بندی کاربرد دارد.
هلیو گراور
هلیوگراور که شبیه به افست می باشد اما پر هزینه تر از آن بوده و با سیلندر تهیه می شود، نوع دیگری است که جهت چاپ به صورت رول روی BOPP و در تیراژ میلیونی استفاده می شود.
مخمل
در آخر به معرفی چاپ مخمل می پردازیم که با نام فلوک نیز شناخته می شود. از این روش به عنوان نمونه در پرچم های رومیزی که نوشته ها و تصاویر مخمل پاش شده روی آن ها دیده می شود، به کار می رود.